Apotheek De Hamershof

De Brouwerij 14 3831 ND Leusden Tel:033-4943441

Medische Encyclopedie

Inhoud

Hoogteziekte

Wat is hoogteziekte?

U kunt hoogteziekte krijgen als u te snel naar grote hoogte gaat. Bijvoorbeeld naar 2500 meter of nog hoger. Het komt voor als u in de bergen te snel stijgt. Of bijvoorbeeld als u naar een stad vliegt die hoog in de bergen ligt.

Hoe hoger u gaat, hoe groter de kans is dat u hoogteziekte krijgt:

  • Op 3000 meter heeft ongeveer 1 op de 4 mensen hoogteziekte.
  • Boven 5000 meter krijgt bijna iedereen klachten.

Hoogteziekte is een waarschuwing van uw lichaam: ga niet hoger. Als u toch hoger gaat, kunt u erge klachten krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

We weten niet precies hoe hoogteziekte ontstaat. Het heeft te maken met hoeveel zuurstof er in de lucht zit. Hoe hoger u in de bergen komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Uw lichaam past zich hierop aan:

  • U ademt dieper.
  • Uw lichaam maakt meer rode bloedcellen.
  • Uw hartslag gaat omhoog.
  • U gaat meer plassen.

Niet iedereen heeft last van hoogteziekte. Het is niet bekend waarom de ene persoon wel hoogteziek wordt en de andere persoon niet. Hoe erg uw klachten zijn heeft te maken met:

  • hoe hoog u bent
  • hoeveel meter u op een dag stijgt
  • hoe zwaar het klimmen voor u is
  • hoeveel bagage u draagt

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Geneesmiddelen tegen hoogteziekte komen alleen in aanmerking als langzaam acclimatiseren of afdalen bij klachten echt niet mogelijk is. Ze bieden namelijk geen garantie dat u geen last van hoogteziekte krijgt, maar maskeren wel de verschijnselen, zodat u mogelijk grotere risico`s neemt dan verantwoord is.

Mensen die uit ervaring weten dat ze in de bergen last van hoogteziekte krijgen, kunnen als voorzorg medicijnen gebruiken. Ook ter bestrijding van hoogteziekte kunnen medicijnen gebruikt worden, alhoewel afdalen en acclimatiseren nog altijd de beste oplossing is.

Acetazolamide
Acetazolamide heeft effect op de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Door dit effect kan acetazolamide helpen de verschijnselen van hoogteziekte, als hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, vochtophopingen rond de enkels en verminderde aanmaak van urine te verminderen.

Acetazolamide wordt gebruikt ter bestrijding van hoogteziekte en soms ook om hoogteziekte te voorkomen.

Nifedipine
Nifedipine verlaagt de bloeddruk. Het wordt ook gebruikt om vochtophopingen in de longen ten gevolge van hoogteziekte te bestrijden of te voorkomen.

Dexamethason
Dexamethason is een bijnierschorshormoon of corticosteroïd. Dexamethason remt de vorming van hersenoedeem door hoogteziekte. Vanwege dit effect wordt dexamethason gebruikt bij de behandeling van hoogteziekte en in sommige gevallen om hoogteziekte te voorkomen.

Terug naar overzicht